ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА

Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење офтамологије и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, поводом обележавања  Светског дана борбе против глаукома организовали су  акцију, 14.03.2019. године  у централном холу Дома здравља Ниш.
Клиничка слика глаукома
Нормални очни притисак износи 12 - 22 mmHg (милиметара живе).
Препрека отицању очне водице може бити нагла (акутна), повремена (интермитентна) или дуготрајна (хронична).
Акутна манифестација је врло бурна и захтева хитну интервенцију. На изглед здрав човек постаје тежак болесник, с јаким боловима у једном оку и лицу, појавом дугиних боја око извора светлости, главобољом, мучнином и повраћањем, али и драматичним "падом" вида. Очни притисак расте и до 80 ммХг, око је црвено и тврдо као камен. Уколико се очни притисак не снизи унутар неколико сати помоћу лекова или оперативног захвата може доћи до озбиљних и трајних оштећења вида. Глаукомски напади могу бити слабији и чешће се понављати. С временом страда очни нерв и удубљује се папила видног живца (место на коме очни живац напушта око). Испади видног поља се појављују врло рано, испади се шире од периферије према средишту па болесници имају сужено видно поље; гледају као кроз двоцевку или тунел. Крај процеса је слепило.
Хронични глауком обично настаје као последица учесталих нелечених глаукомских напада и последичних прираслица у углу предње коморе. Очни притисак је стално повишен, развија се удубљење и пропадање папиле очног живца с испадима видног поља и на крају настаје слепило.
Урођени глауком при високом очном притиску беоњача се растеже и око постаје изразито велико, што се назива хидрофталмус или буфталмус (воловско око). Стање је обично једнострано. Повећање очне јабучице може бити врло изразито па се може догодити њено пуцање и при најмањој трауми. Око је изразито осетљиво на светлост (фотофобија) па дете поглед и главу окреће у супротну страну од извора светлости. Болест може имати и блажи ток с мањим растезањем ока).

Терапија
Глауком не може да се излечи, али зато може да се контролише. Изузетно је важно да се ова болест рано дијагностикује, зато што су у таквом случају велике шансе да се вид сачува. Лечење глаукома може бити медикаментозно (капи за очи) и хируршка интервенција. Сврха лечења капима је да се нормализује повишен очни притисак и да се на тај начин спречи развој оштећења ока, мада је основна болест и даље присутна. Хируршка интервенција се ради како би очна водица могла да отиче из ока. Једном уведена терапија глаукома је доживотна. Ако сте немарни и не лечите глауком, то може довести до трајног оштећења оптичког живца, а резултат ће бити губитак видног поља, које касније може да прерасте у слепило.
Превенција
Превенција против глаукома не постоји. Међутим, ризичне групе треба да буду посебно опрезне. Лекари препоручују редовне офталмолошке контроле, и то два пута годишње за ризичне категорије, а једном у току године за оне који не спадају у ризичну групу.
Фактори ризика и ризичне групе
Особе које у породици имају дијагностикован глауком спадају у ризичну категорију. Такође, уколико постоје глаукоматозне промене на једном оку, вероватно је да ће ова болест прећи и на друго око. Најугроженије су особе преко 40 година старости, као и оне са слабијим видом (са диоптријом већом од четири, било да је реч о плус или минус диоптрији), те са танком рожњачом. Велики фактор ризика за развој глаукома је повишен очни притисак, односно притисак изнад 22 милиметра живе. С друге стране, неке особе могу развити оштећење живаца и при врло ниском очном притиску, а дешава се и да особа има повишен очни притисак годинама, а да при том не дође до оштећења.
Великом броју заинтерсованих грађана у току акције специјалисти офталмологије пружали  су стручне савете, пре свега особама којима није дијагностикован глауком и делили су здравствено-промотивни материјал.