АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА

Поводом обележавања  Светског дана борбе против глаукома, Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење офтамологије и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију, 14.03.2019. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.
Око 67 милиона људи у свету болује од глаукома, од којих чак 45 милиона особа ослепи на оба ока, показују подаци Светске здравствене организације. Више од половине оболелих и није свесно да има ову подмуклу очну болест, која је после катаракте и најчешћи узрок слепила. Нису ретки случајеви да је глауком препознат тек у узнапредовалом стадијуму када је вид већ оштећен, а тада су настале промене непоправљиве.
Шта је глауком
Познат и по надимку „змија - крадљивац вида”, зато што се губитак вида дешава постепено и неприметно, глауком је облик оптичке неуропатије, односно скуп болести оптичког живца која доводи до губитка и оштећења ћелија мрежњачких ганглија.
Подељен је на три врсте.
1. О примарном глаукому говоримо онда када је ова болест последица повећаног очног притиска, а при том не постоји никакво друго обољење.
2. Секундарни глауком такође карактерише повишен очни притисак, али он настаје као последица неке друге очне болести, повреде, шећерне болести, упале ока, тумора итд.
3. Конгенитални, или урођени глауком можемо да приметимо код бебе, уколико има велику рожњачу. Он настаје јер се ткиво из очне коморе није повукло, па очна водица не може да отиче, што изазива раст очног притиска.
Овом приликом вршиће се мерење очног притиска и пружање стручних савета лекара-специјалиста офталмологије, пре свега особама којима није дијагностикован глауком и подела здравствено-промотивног материјала.