ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У РАЗВОЈНОМ САВЕТОВАЛИШТУ НА ТЕМУ „НАВИКАВАЊЕ НА ЧИСТОЋУ “26.01.2019. ГОДИНЕ

Дана 26.01.2019. године, у просторијама Развојног саветовалишта, Дома здравља у Нишу одржана је радионица на тему „Навикавање на чистоћу “.
Многи родитељи верују да деца у одређеном добу морају да се навикну на ношу. Ипак, морате бити свесни да је то процес и да треба да будете стрпљиви.

1. Сачекајте да дете буде спремно. Дете ће вам, на свој начин, показати да је спремно за ношу. Ако може да остане суво неколико сати, ако тражи да му се замени прљава пелена, ако показује интересовање за купатило..., време је да почнете да га стављате на ношу (шољу)
2. Немојте притискати своје дете јер тиме нећете ништа постићи. Навикавање на ношу је нормална фаза, у коју свако дете улази у различито време. Сачекајте да вам оно да знак да је дошао тренутак за то. 
3. Мотивишите своје дете. Било да су у питању слаткиши, играчка или похвале бака и дека, пазите да свом детету нагласите његово постигнуће, а не награду. 
4. Ноћ – дан. Уколико дете користи ношу у току дана, али ноћу не, то показује да још увек није време да се скине пелена. У том случају, сачекајте још мало са потпуним скидањем пелене. 
5. Водите рачуна о тајмингу. Селидба, нови брат или сестра, прелазак у други вртић и сличне промене су већ довољно стресне за дете, тако да у том периоду немојте да му намећете додатне задатке. 
6. Велика нужда иде мало спорије. Можда ће се ваше дете брзо навићи да користи ношу за малу нужду, али ће му за велику то бити проблем. Дајте му времена, али обратите пажњу да ово може да крије узрок другачије врсте. 
7. Непознате ноше могу бити страшне за дете.
8. Не грдите дете. Никада немојте да грдите дете ако му се догодила “незгода” те се упишкило или укакило у гаћице (пелене). Њему је, као и свакоме ко учи нешто ново, потребно одређено време да савлада нову вештину.