ПОЗИВ ЗА СКРИНИНГ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”

Данас је у централном холу Дома здравља Ниш  одржана акција  поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце. Медицинске екипе Службе  за здравствену заштиту жена , у неформалном разговору пружале су женама информације о важности превентивних гинеколошких прегледа и позивале све жене старосне доби од 25-64.године живота да се јаве и обаве скриниг на рак грлића материце.
Позив се посебно односи на жене које дуго нису гинеколошки прегледане и немају свог изабраног гинеколога да се јаве Служби  за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш  у ординацију бр.55, како би урадиле Папаниколау тест и изабрале свог гинеколога.

Почетни и премалигни стадијум болести не даје никакве симптоме који би могли да укажу да се у организму нешто дешава. Тек када се болест у у потпуности развије, могући су следећи симптоми: бол у стомаку, крварење после полног односа, упоран сукрвичнивагинални секрет.
С обзиром да се рак грлића материце веома споро развија, једини начин да се ова болест открије у раној фази развоја јесте редован гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.
Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити, ако се на време открије.