КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Дана  21.01.2019. године  у Медија центру у Нишу одржана је конференција за новинаре поводом обележавања Европске недеље рака грлића материце. Новинарима су се обратили  представници Института за јавно здравље Ниш, Дома здравља Ниш и Школске управе и указали на важност превенције болести од које у Србији умире једна жена дневно.
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21.јануара до 27.јануара 2019.године у циљу подизања свести жена  о раку грлића материце и начину превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007.године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележавања Европска недеља превенције рака грлића материце.
Основна порука свим женама да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу  и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготово у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним  прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у прединвазивној фази.