МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом,  Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге и  Служба кућног лечења и медицинске неге са палијативним збрињавањем  Дома здравља Ниш, организују акцију, 06.12.2018. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.
Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом има за циљ да се промовише разумевање проблема инвалидитета и да подршка за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.
У Србији  од осам до десет одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, односно између 560.000 и 700.000 особа, а око 70% тих особа живи у сиромаштву. Особе са инвалидитетом имају своје вредности, квалитете, способности и знања и у великој мери могу да допринесу друштву у коме живимо, али као посебан проблем истиче се њихово запошљавање. Само 13% особа са инвалидитетом је запослено, што значи да је њихова незапосленост три пута већа.
Према особама са инвалидитетом се треба опходити као и према свим другим особама, и у контактима битно је да се обрати пажња на особу, ане на њену инвалидност. Као обичан грађанин можемо да учинимо више ствари за особе са инвалидитетом. Да их питамо да ли им је потребна помоћ и да се не препуштамо претпоставкама, да им се директно обраћамо приликом разговора и да им дозволимо да изразе своје потребе.