“САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС”

У просторијама Саветовалишта за младе Дома здравља Ниш, реализована је  акције  поводом Светског дан борбе против сиде која се ове године обележава под слоганом “Сазнај свој статус“.
У акцији  су учествовали ученици средње школе „Прокоповић“ у Нишу.
Процењује се да је до сада у свету више од 35 милиона људи преминуло од ХИВ/АИДС-а, од чега 940.000 само прошле године. У Србији тренутно живе 2562 особе којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а претпоставља се да у нашој земљи још око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано. Већина новооткривених ХИВ позитивних особа је узраста 20–49 година (74%), од којих је свака четврта млада особа узраста 20–29 година. Најчешћи начин преноса инфекције је незаштићен сексуални однос.
Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи које живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације. Поред тога, уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано да живи.