ОБЕЛЕЖЕН  МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД  ЖЕНАМА

У централном холу и просторијама Превентивног центра Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организовали су акцију поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос, или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружењаНасиље над женама је раширено широм света и не познаје државне границе, расу, класу, културу, традицију и религију.
Насиље над женама је феномен који захтева системски ангажман целог друштва и зато су важни континуирани заједнички програми, који се баве тим проблемом, као и активности на сузбијању насиља у породици.
Од 2002. године у Кривичном закону држава по први пут објављује да насиље у породици није лична ствар члана породице него да је то друштвено и државно питање.
Међународни дан борбе против насиља над женама прилика је да се још једном укаже на овај проблем и напоре који се предузимају за његово уклањање и стварање услова за безбедан живот свих жена.