РАДИОНИЦА НА ТЕМУ „ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ“

Радионица за родитеље  на тему „Вршњачко насиље“ биће организована дана, 24.11.2018. године у просторијама Развојног саветовалишта, од 11:00 до 13:00 часова.
Јавља се у све млађем узрасту, каракеришу га туче, вређања, вербална и психичка малтретирања, понижења на друштвеним мрежама. Дешава се у школама и може трајно да оштети или уништи нечији живот. То су одлике вршњачког насиља. Сви смо свесни да оно постоји и да поприма све бруталније размере, али како га предупредити, како се борити са њим?

Подаци Групе за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете, науке и технолошког развоја показују да је најзаступљеније вербално насиље – вређање, сплеткарење, давање погрдних имена, исмевање, оговарање, ширење лажи, али је присутно и ударање, отимање, сексуално узнемиравање, снимање без нечијег пристанка и слање узнемирујућих SMS порука.

Многи реагују површно на вршњачко насиље. Чести су коментари: „Пусти их, то су само деца. То је само фаза. И ми смо се тукли, па шта нам фали?“ Понекад је то заиста само фаза, али понекад може имати веома тешке последице по особу која трпи насиље. Особе које дуго трпе насиље могу постати депресивне, усамљене, повучене, забринуте, опада им успех у школи… Као одрасле особе имају веома мало или нимало самопоуздања. Боје се и не желе ником да кажу оно што им се дешава, јер сматрају да су они криви за то, да су нечим изазвали насилника да се тако понаша. Истина је да то нема везе са њима.

Шта је оно што жртва насиља може да учини? Ако је у питању физичко насиље, дете треба да побегне од насилника и обавезно да пријави оно што  се догодило својим родитељима и наставнику.

Радионицу ће водити психолог.