НАСТАВАК ЗАЈЕДНИЧКОГ РАДА НА ПРЕВЕНЦИЈИ  ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА

Поводом  обележавања Mеђународног  дана борбе против опструктивне болести плућа, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш у сарадњи са Заводом за плућне болести и туберкулозу Ниш, организује још једну акцију у понедељак, 19.11.2018. године  од 09:00-12:00 часова, у просторијама Завода за плућне болести и туберкулозу Ниш.

ХОБП је болест плућа са опструкцијом (сужењем) дисајних путева. Узрок је појачана запаљенска реакција плућа на инхалативне агенсе која доводи до прогресивне опструкције дисајних путева. Уско је повезана са хроничним коришћењем дувана.
Већина пацијената су пушачи, или су у прошлости били пушачи. Загађење ваздуха такође игра улогу у настанку ХОБП. Затим прашина и хемикалије на радном месту, инфекције.

Код адолесцената који почињу да пуше пре завршетка раста долази до инхибиције максималног развоја плућа. Дуготрајно пушење оштећује покрете трепљи на епителним ћелијама бронхијалног зида, води ка хипертрофији и хиперплазији жлезда које луче слуз.
Типични симптоми су хронични кашаљ, искашљавање густог секрета обично беле боје, запаљења дисајних путева. Карактеристични су знаци опструкције дисајних путева: замор при напрезању, ноћни кашаљ, осећај губитка ваздуха, диспнеја, периферна цијаноза, централна цијаноза. Код прегледа се могу уочити цијаноза- плава пребојеност делова тела, стакласти нокти, дисање уснама.

Компликације које се могу јавити су оптерећење десног срца и његове хипертрофије. Хипертрофија десне коморе доводи и до дилатације, што узрокује едеме, повећање јетре, венски застој. Пацијенти често добијају и запаљење плућа. Услед опструкције јавља се и емфизем плућа.
ХОБП је болест од које сваке године оболева све више људи и представља велики здравствени и социо-економски проблем, па је превенција у смислу престанка пушења најбољи начин за смањење учесталости тог обољеја.