Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ИНФОРМИШИТЕ СЕ И ПЛАНИРАЈТЕ ТРУДНОЋУ

>

Поводом обележавања Светског дана контрацепције дана 27.09.2018. у периоду од 10:00 до 12:00 часова у централном холу Дома здравља Ниш одржаће се акција Службе за здравствену заштиту жена уз подршку Службе за здравствену заштиту одраслих-Центара за превентивнe здравственe услуге . Кориснице могу добити информације као и савете о најсавременијим методама контрацепције и планирања породице.  
Контрацепција представља скуп мера и поступака које се користе ради спречавања нежељене трудноће. Постоји широк избор различитих средстава за спречавање зачећа од којих већину употребљавају жене. Захваљујући овим средствима жена може слободно да одлучује да ли ће и када да затрудни.
Поједина средства служе и као превенција инфекције полних органа. Свака контрацепција мора да испуни следеће услове: мора да је ефикасна- сигурна, да не омета нормалан ток сексуалног односа, да је нешкодљива, да је јефтина и приступачна и да се лако примењује.
Средства за контрацепцију се деле на: механичка: (презерватив) који уједно штити и од инфекција, дијафрагма, цервикалне капице, интраутерини улошци (спирала); хемијско механичке методе: ту спадају сперматоцидне масти, вагиналне таблете и глобуле, вагинални улошци, вагинална испирања; биолошке методе: ту спадају хормонска контрацепција, таблете које се највише користе али уз обавезан преглед и савет лекара.
Комбиновану хормонску контрацепцију безбедно користи велики број жена, а посебно се препоручује здравим женама до 35. године старости, женама које нису рађале, које не пуше, којима је потребна ефикасна контрацепција (чести сексуални односи, страх од нежељене трудноће, дуге стабилне везе).
Метод спречавања зачећа помоћу механичке препреке се у мушкарца састоји у коришћењу танке гумене облоге. Предност овог начина контрацепције је ефикасност и једноставан начин примене, није штетно по здравље. Клинички тестови су показали да правилна и стална употреба презерватива од латекса делује контрацепцијски у 95-98% случајева. Такође, друга клиничка истраживања потврђују да правилна и стална употреба презерватива од латекса високог квалитета ефикасно штити од ХИВ-а, других полно преносивих болести, као и од непланиране трудноће.