Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

МЕЈРА КИЈАЦ ДАНАС У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ ЕДУКОВАЛА ТИМОВЕ ДОМА ЗДРАВЉА У ВЕЗИ УВОЂЕЊА ТЕСТА НА ДИСЛЕКСИЈУ У 3. РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Данас је у Дому здравља Ниш Мејра Кијац из Београда едуковала тимове који ће се бавити тестирањем на дислексију и радом са децом код којих се открије дислексија.

ШТА ЈЕ ДИСЛЕКСИЈА?
Дислексија је проблем са читањем. Сва слова су ту, знају да “играју” пред очима, али много важније: оно што сте ви разумели из прочитаног текста није исто као и нешто што би препричали људи око вас.
КОЛИКО ЈЕ ЧЕСТ ПРОБЛЕМ?
У Србији не постоје званичне статистике, али подаци Светске здравствене организације кажу да свако десето дете има неки облик дислексије. У просечном одељењу од 30 ученика то је 3!
ШТА МОЖЕМО ДА УРАДИМО?
Особе са дислексијом могу да науче да читају, али им је потребан посебан приступ и адекватна подршка. Пре свега треба да знају да су другачији и да то није ништа лоше.
ШТА ЋЕ УРАДИТИ ДОМ ЗДРАВЉА НИШ?

Искуства стручњака показују да је најбоље време за дијагностиковање дислексије у трећем разреду основне школе када деца ионако долазе на систематски преглед. Дом здравља Ниш у сарадњи са удружењем “ Научи ме“ и уз подршку Градоначелника, Градске управе и Секретеријата за примарну здравствену заштиту у октобру уводи овај тест као обавезан у склопу систематског прегледа у трећем разреду