Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

У четвртак, 20.09.2018. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за специјалистичко консултативну делатност -Одељење неуропсихијатрије и Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организује акцију поводом „Светског дана борбе против Алцхајмерове болести“.

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицај на породице, заједнице и нације.

Циљ обележавања Светског дана борбе против Алцхајмерове болести јесте скретање пажње јавности о значају болести, потешкоћама и изазовима у дијагностици и лечењу, као и потребама и проблемима са којима се оболели и њихове породице свакодневно сусрећу. Деменција представља стечени губитак интелектуалних способности, са доминантним поремећајем памћења, мишљења и понашања, који значајно ометају професионалне и свакодневне активности. Деменција кроз Алцхајмерове болести чини преко 50% свих облика деменција.

Узроци настанка болести још увек нису потпуно познати. Претпоставља се да старије животно доба претставља главни фактор ризика, јер се након шездесете године живота учесталост оболевања удвостручава на сваких пет година живота. Поред тога, факторе ризика представљају и различити циркулаторни поремећаји, неуродегенеративне промене мозга као и предходне повреде мозга.

Почетни симптоми болести могу бити различити, али стручњаци наглашавају 10 упозоравајућих знакова:

• заборављање које ремети свакодневницу
• смањена моћ планирања и решавања проблема
• тешкоће у обављању познатих задатака
• дезорјентисаност у времену и простору