Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА СРЦА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Одељење интерне медицине и   Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш,  обележиће „Светски дана срца“ 13.09.2018.године у периоду од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.     
Лекари- специјалисти интерне медицине и специјалити опште медицине пружаће савете у вези превенције кардиоваскуларних болести али и о могућностима лечења, свим заинтересованим корисницима који посете акцију.
 У току акције делиће се и промотивни материјал са здравствено-васпитним садржајем.
Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.
Деца представљају посебно ризичну категорију за појаву болести срца и крвних судова. Болести срца и крвних судова могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током детињства усвајењем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Одређене непрепознате и нелечене заразне болести код деце су посебан проблем, јер могу да изазову трајна оштећења на срцу, која се често лече једино хируршким интервенцијама.
Већина кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који се не могу контролисати.

Поред промењивих фактора ризика, постоје и фактори ризика који се не могу мењати а то су: наслеђе, пол, године старости. Међутим, особе из ових ризичних група би требало да редовније контролишу своје здравље.