Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ПОДРШКА УВОЂЕЊУ ОБАВЕЗНОГ ТЕСТА НА ДИСЛЕКСИЈУ

У среду 29.08.2018. године одржан је Тематски колегијум Градског већа на коме су присуствовали: представници удружења „Научи ме“, представници Кабинета Градоначелника, Градски већници, представник Савета за здравље града Ниша, помоћник директора Дома здравља Ниш, секретар Савета за примарну здравствену заштиту и др.

Тема колегијума била је „Увођење обавезног теста на дислексију у 3. разреду основне школе“.

Дислексија је поремећај разумевања прочитаног текста. Дете правилно „ниже“ слова али се не формира адекватна ментална слика, те се садржај прочитаног текста губи. Искуства стручњака показују да је најбоље време за дијагностиковање дислексије у трећем разреду основне школе када деца ионако одлазе на систематски преглед. Уз адекватан рад и подршку до петог разреда проблем се може превазићи. 
Пошто увођење овог теста не изискује новчане издатке већ систематичан приступ проблему, присутни су једногласно подржали ову иницијативу организације „Научи ме“. Сви присутни су подржали увођење овог теста и представници свих структура Града на челу са Градоначелником помоћи ће да се ово одради на најбољи могући начин. 
На националном нивоу не постоје статистике о броју деце са дислексијом. 
Приступањем тестирању деце у 3. разреду основне школе стекао би се увид у број деце са дислексијом а затим би се приступило решавању овог проблема.