Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

„СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА“

Служба за здравствену заштиту деце и школске деце и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, организују акцију поводом „Светске недеље дојења“, 03.08.2018. године  од 18:00-20:00 часова, у парку „Чаир“ испред Дечјег културног центра. Партнер у овој акцији је градска општина „Медијана“.
Мултидисциплинарни тим кога чини педијатар, патронажна сестра, педијатријска сестра пружиће информације свим заинтересованим родитељима у вези значаја дојења и правилне исхране деце.

У току акције биће подељен промотивни материјал са едукативним садржајем.

Циљеви Светске недеље дојења 2018. су:

  1. Информисати најширу популацију о повезаности правилне исхране, безбедности хране, смањења сиромаштва и дојења
  2. Учврстити праксу дојења као темеља живота
  3. Укључити и појединце и организације
  4. Подстицати акцију за препознавање дојења као принципа правилне исхране, праксе која обезбеђује безбедност хране и смањује сиромаштво.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. И састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је међутим и подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.