Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

„ПРЕВЕНЦИЈА ДИЈАБЕТЕСНОГ СТОПАЛА“ – СИМПТОМИ НА КОЈЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ ПАЖЊУ

У централном холу Дома здравља Ниш одржана је акција посвећена превенцији дијабетесног стопала.

Симптоми на која требате обратити пажњу:

  • Мравињање у стопалима, специфичан осећај трњења који највише подсећа на кретање ситних мрава по вашем телу.
  • Промена боје на кожи стопала, дијабетесно стопало манифестује се и кроз неравномерно распоређенено црвенило на стопалима.
  • Јавјају се флеке по кожи разних нијанси, од беле и сиве па све до модрих и љубичастих боја.Мења се структура кож, на неким деловима кожа стопала услед неуропатије постаје приметно ајнија, тањушнија и затегнутија.
  • Стопала боле при ходу, ослањањање на стопало уме бити болно и веома отежано, јавља се и снажан бол приликом ходања.
  • Зарастање рана је отежано, отворене ране на ногама које не зарастају често се јављају код дијабетичара. Обично су округле и смештене су на табанима једног или код оба стопала. Окружују их задебљања, која својим изгледом највише подсећају на тврди жуљ.

Највећи проблем праве ранице на ногама код дијабетичара које су дубоке. Зато редовно треба прегледати стопала, посебно обраћајући пажњу на отоке, црвенило или огреботине. Чак и на изглед безазлене ране на ногама код дијабетичара умеју и те како нарушити здравље. Уколко се дијабетесно стопало закомпликује са отежаном циркулацијом, јавља се озбиљна инфекција – гангрена. Код ње долази до одумирања ткива, које се касније у великом броју случајева уклања ампутацијом дела стопала или ноге. У случају да приметите рану на стопалу, јавите се лекару јер само он може да вам постави тачну дијагнозу и одреди терапију.