Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА НА ТЕМУ “АДАПТАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА НА ГУБИТАК СВОГ ЧЛАНА“

У просторијама Службе за кућно лечење, медицинску негу и палијативно збрињавање одржана је радионица на тему  “Адаптација пацијената на губитак свог члана“.
Чланови породица недавно преминулих корисника као и они чији су сродници у терминалној фази болести, разменили су искуства а истовремено у интерактивном разговору добили су информације о препознавању фаза у периоду туговања и када се треба обратити лекару за помоћ.

Сваку болест, а посебно неизлечиву, као што је малигна прате различити проблеми: соматски, психолошки, социјални, духовни. Ови проблеми не угрожавају само пацијента већ и чланове породице и његову најближу околину.

Смрт у породици може да изазове застој и регресију породичног система. Породична терапија представља рад са породицом која као и сам пацијент пролази кроз стресне и кризне ситуације какве су терминална фаза малигне болести једног члана породице, неуспешно лечење, губитак и касније обрада губитка током туговања.
Подршка пацијенту и породици врши се на индивидуалном (помоћ оболелом) и породичном нивоу (подстицање отворене комуникације у породици, смањење конфликата, повећање кохезије, смањење стреса код чланова породице...)
Радионицу водила социолог Душица Илић.