У СУСРЕТ ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА

Служба за специјалистичко консултативне делатности- Одељење психијатрије  и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, 07.06.2018. године у периоду од 10:00 до 12:00 часова у централном холу,  организују акцију посвећену обележавању Дана борбе против можданог удара.

Стручна јавност је одлучила да од 2007. године у Национални календар здравља Србије уведе Дан борбе против можданог удара, који би требало да се обележава сваке године 9. јуна.

Симптоми можданог удара су разноврсни, зависно од тога који је део мозга захваћен жаришним патолошким процесом, али је за све поремећаје карактеристично да настају изненадно и често су праћени јаком главобољом и повраћањем. За особе које доживе мождани удар најважније је брзо препознавање симптома и хитан транспорт у болницу, без панике, јер се ово обољењеможе успешно лечити. Постоји савремени лек који помаже, али је од пресудне важности да се примени у прва три сата од настанка можданог удара. Због тога је веома важан долазак у болницу у првом сату од појаве симптома, као и брза, прецизна дијагностика. На тај начин се исход обољења помера ка излечењу без последица, које могу бити различите и бројне опет у зависности од тога који је део мозга – због зачепљења или пуцања (прскања) крвног суда – одумро.
Здравствени професионалци из различитих области, пружаће савете и неопходне информације везане за превенцију и рану дијагностику акутног можданог удара.
Заинтересованим грађанима Ниша и околине биће подељен здравствено-васпитни материјал.