ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ НА ДРУГОМ ОВОГОДИШЊЕМ БАЗАРУ ЗДРАВЉА

У суботу 02.06.2018. године у периоду од 10:00– 12:00 часова у парку «Свети Сава» (код сата), Дом здравља Ниш у сарадњи са ГО Медијана, организује други овогодишњи Базар здравља. На Базару здравља учествоваће све службе Дома здравља Ниш и промовисаће свој рад.

Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. На Базару здравља запослени у Дому здравља Ниш пружиће заинтересованим грађанима следеће услуге: мерење крвног притиска,мерење нивоа шећера у крви, одређивање процента масне масе у организму, одређивање БМИ, савете у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.
Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати благовременом превенцијом.
И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у мају, јуну, јулу, августу и септембру.
Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима. Основни циљ промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.