РЕЗУЛТАТИ РАДА САВЕТОВАЛИШТА ЗА ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА

Поводом обележавања Светског дана без дувана, дана 31.05.2018. године са почетком у 17 часова у простијама Центра за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, окупили су се бивши и садашњи полазници Саветовалишта за одвикавање од пушења.

Ово традиционално окупљање организује се ради размене мишљења и искуства и пружања подршке садашњим полазницима да истрају у одлуци да оставе дуван.

Између осталог, присутнима су изнети и резулати рада Саветовалишта. Од маја 2007. до маја 2018. године Програмом „Прекини сада -7 корака до слободе“ Саветовалишта за одвикавање од пушења, похађало је 1200 пушача. Од овог броја, око 3% пушача је било са кардиоваскуларним болестима (КВБ) и то 28 мушкараца и 8 жена и они су редовно долазили у Саветовалиште. На медикаментозној терапији било је 30 особа, а са интервенцијом на срцу 6 особа. Сви ови полазници су оставили пушење, а поред тога били су врло дисциплиновани у неговању здравих стилова живота и примени физичке активности (углавом шетња, вожња бицикле), променили су начин исхране и редовно користили прописану терапију. У оквиру године дана од завршеног Програма „Прекини сада - 7 корака до слободе“, телефоном су контактирани бивши полазници ради одржања мотивације и пружања додатних савета. Резултати након годину дана су следећи: пропушило је њих троје (две жене и један мушкарац). Оваквим радом Саветовалишта за одвикавање од пушења допринели смо откривању и отклањању фактора ризика за кардиоваскуларне болести а самим тим утицали на побољшање квалитета живота оболелих од кардиоваскуларних болести и продужетак животног и радног века.