СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Дана 31.05.2018. године, у периоду од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш,  Служба за здравствену заштиту деце и школске деце- Саветовалиште за младе  и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге  Дома здравља Ниш, организовали су акцију  поводом  Светског дана без дувана, у току које су учесници вршили поделу промотивног материјала и савета на тему штетности пушења.
Тема Светског дана без дувана 2018. године је „Дуван и болести срца и крвних судова”. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца”.

Циљеви кампање Светског дана без дувана 2018. године

Светски дан без дувана 2018. године има за циљ да:

  • укаже на везу између коришћења дуванских производа и срчаних и других кардиоваскуларних болести;
  • повећа свест у ширим слојевима становништва о утицају употребе дувана и изложености дуванском диму на кардиоваскуларни систем;
  • пружи могућност да се јавност, држава и други обавежу да ће заштити људе од употребе дуванских производа;
  • стимулише државе да јачају примену доказано ефикасних мера контроле дувана MROWER које потичу из Оквирне конвенције о контроли дувана.

Како дуван угрожава здравље срца и крвних судова људи у свету?

Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова. Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва о томе да је дуван један од водећих узрока кардиоваскулатних болести је недовољно.

Чињенице о дувану и кардиоваскуларним болестима

Због кардиоваскуларних болести (КВБ) умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% смртних случајева изазваних кардиваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Глобална епидемија дувана усмрти преко седам милиона људи сваке године, а од тога скоро 900.000 непушача умре због изложености дуванском диму. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима.