У  ПАРКУ „СВЕТИ САВА“ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Дом здравља Ниш је успешно реализовао акцију поводом обележавања Недеље здравља уста и зуба, 29.05.2018.године у парку „Свети Сава“ на централном платоу испред цркве, под слоганом
Здрави зуби у здравој породици“.

Деца из предшколске установе „Пчелица“ приредила  су пригодан програм. На овој значајној манифестацији учествовала су деца из вртића „Цврчак“, вртића „Плави чуперак“ и вртића „Звончић“.
У току акције стоматолози из Службе за стоматолошку здравствену заштиту, Одељење дечје и превентивне стоматологије Дома здравља Ниш разговарали су са децом и родитељима на тему превенције болести уста и зуба код деце. На медицинском моделу демонстрирана је техника правилног прања зуба. Стоматолошке сестре делиле су деци едукативни и здравствено-васпитни материјал, четкице и пасте за зубе.
Акција је адекватно медијски пропраћена.

Опште  препоруке за очување оралног здравља

Орално здравље је значајна компонента општег здравља, утиче на физичко здравље, али и на говор, самопоуздање, социјалне односе и уопштено на квалитет живота. Фактори ризика за орална обољења су најчешће и фактори ризика за хроничне незаразне болести, а обољења уста и зуба имају велики здравствени, социјални и економски значај па представљају јавно здравствени проблем.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

  • Одржавање адекватне хигијене, што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе
  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
  • Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
  • Безбедно физичко окружење
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
  • Престанак или смањење конзумирања алкохола
  • Престанак пушења.

Циљ активности у оквиру ове кампање је информисање и стицање знања у вези са значајем и начинoм очувања оралног здравља.