АКЦИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ

Поводом обележавања  Светског дана борбе против хипертензије, Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење интерне медицине и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију, 17.05.2018. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.
Том приликом биће организовано  мерење крвног притиска, давање савета у вези хигијенског-дијететског режима и здравих стилова живота и подела пригодног пропагадног материјала.
Повишен крвни притисак (хипертензија) је један од најчешћих здравствених проблема данашњице и велики фактор ризика за појаву највећег броја болести срца, крвних судова и шлога.
Светски дан борбе против хипертензије има за циљ да пробуди свест грађана о значају редовног мерења крвног притиска, како би се хипертензија правовремено дијагностификовала и лечила.
На крвни притисак могу утицати многи фактори како у организму, тако и ван њега. Крвни притисак повећавају прекомерна употреба соли и течности, гојазност, претерани унос алкохола и кафе, пушење, физичка неактивност, неправилна исхрана, нерегулисани хронични стрес.
Симптоми које најчешће имају болесници са повишеним притиском су зујање у ушима, нестабилност при ходу, бол у грудима, недостатак ваздуха, осећај убрзаног или неправилног рада срца...
Важно је што пре открити обољење, и тиме спречити или успорити настанак компликација. Повишени крвни притисак треба правилним лечењем довести до нормалних вредности, и то одржавати. Од немедикаментозних мера најважније је да се коригује телесна тежина адекватном дијетом и да се смањи унос соли испод 3 г на дан. У лечењу хипертнзије користи се и више различитих група лекова: антагонисти калцијума, бета блокатори, АЦЕ инхибитори, диуретици. Успешно лечење подразумева пуну сарадњу особе, која ће у корист лечења примењивати одређени режим живота и искључити познате ризике.