ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ НА ПРВОМ ОВОГОДИШЊЕМ БАЗАРУ ЗДРАВЉА

У суботу  05.05.2018. године у периоду од 10:00– 12:00  часова на платоу испред Нишког културног центра, Дом здравља Ниш у сарадњи са ГО Палилула, организује први овогодишњи Базар здравља. Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места.
На Базару здравља запослени у Дому здравља Ниш пружиће заинтересованим грађанима следеће услуге: мерење крвног притиска, одређивање процента масне масе  у организму, одређивање БМИ, савете у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати благовременом превенцијом.

И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у мају, јуну, јулу, августу и септембру.

Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.
Основни циљ  промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.