СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

Поводом обележавања  Светског дана борбе против туберкулозе Служба поливалентне патронаже и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге  Дома здравља Ниш, организују акцију, 29.03.2018. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бацил ТБЦ. Реч је о капљичној инфекцији која се преноси капљичним путем, тј. ваздухом, кашљањем, кијањем, говором. Ако здрава особа дође у контакт с капљицама оболеле особе, и она тада постаје заражена.

Најчешћи симптоми јесу малаксалост, губитак апетита, мршављење, појачано ноћно знојење, повишена телесна температура, уз кашаљ који је најчешће густог секрета, чак и крвав и упоран, отежано дисање, болови у грудима.

Фактори ризика за настанак ове болести су ХИВ инфекција, имунокомпромитујућа стања, пушење, смањена телесна тежина, злоупотреба алкохола, дроге, социјално угрожене категорије становништва, становање у заједници са оболелима.

Клинички облици су туберкулоза плућа, ванплућни облици (ТБЦ лимфних жлезда, црева, костију).

Поред симптома, дијагностика се врши на основу РТГ снимка, узорка испљувака, бронхоскопије, патохистологије. Након тога започиње се лечење, које траје најмање шест месеци и дуже, у болничким условима (изоловани од здравог становништва).

Током 2017. године одржана је прва глобална министарска конференција СЗО о ТБ, у којој је преко 120 националних делегација, укључујући и делегацију Републике Србије, усвојило „Московску декларацију о заустављању туберкулозе”.

Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима свих кључних институција и организација да се скрене пажња да и даље велики број људи у нашој земљи болује од туберкулозе и да запостављање континуираних напора на контроли ове болести може бити опасно и у земљама са ниским оптерећењем, због присуства резистентних облика болести који се теже лече и повећану мобилност становништва.

У Србији, према последњим подацима, годишње има 17 пријављених случајева туберколозе на 100.000 становника, што је сврстава међу европске земље са ниском стопом оболелости
Сваки човек здрав или оболео, треба да има на уму да је данас туберкулоза излечива, ако се правилно лечи, адекватном терапијом и посебним режимом живота.