УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА

Дана, 22.03.2018. године, у Централном холу Дома здравља Ниш, одржана је акција поводом обележавања Светског дана оралног здравља. Акцију су организовале  Служба за стоматолошку здравствену заштиту и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш.
Ви и ваш стоматолог имате исти циљ - да ваши зуби и десни буду здрави колико је год то могуће, зато је потребно да редовно комуницирате у вези вашег оралног здравља, плана и распореда збрињавања у складу са вашим потребама. Кључна улога је на вама тиме што ћете: имати редовне стоматолошке прегледе, дневно чистити зубе четкицом и концем, избегавати пушење, обавештавати свог стоматолога о тренутном општем здравственом стању, причати са њим о могућностима за збрињавање, као и о сваком стоматолошком проблему који може да Вам се појави.
Свакоме је потребан редован превентивни стоматолошки преглед. Чак и уколико сте редовни у четкању ваших зуба и коришћењу конца, ваши зуби и десни изискују негу од стране стручног стоматолошког особља. Регуларан стоматолошки преглед на сваких шест месеци је најбољи начин да се уверите да су ваше десни и зуби здрави. Шестомесечним прегледом омогућићете Вашем стоматологу да дијагностикује било који проблем као и да преузме превентивне мере које би спречиле његов развој. Ваш стоматолог је обучен да уочи било коју неуобичајену појаву у вашим устима, ждрелу или на врату, укључујући оралне манифестације разних болести, малигне процесе, запаљења, ране фазе болести десни, оштећене пломбе, као и каријес. Прегледи су подједнако важни уколико носите протезе, имате имплантате, или узимате лекове који на било који начин утичу на стање ваших уста, као што је изазивање осећаја сувоће уста или отечености десни. У зависности од тога колико сте посвећени одржавању ваших зуба и десни, проблема који су затечени и терапије коју треба спровести, колико брзо се каменац таложи на вашим зубима итд. Ваш стоматолог це Вам препоруцити којом фреквенцом цете одлазити на редовне контролне прегледе.
Како правилно чистити зубе?
Кориштење четкице за зубе са флуоридном пастом двапут дневно помоћиће Вам да одржите зубе и уста здравим. У устима човека присутне су бактерије које живе на зубима, деснима, уснама и језику. Неке бактерије су корисне ако настањују право мјесто у право време и у правим количинама. Нашем тијелу потребне су те “пријатељске бактерије” да би функционисало. Друге бактерије могу бити штетне и узроковати проблеме, посебно ако се прикаче, у виду плака, на глеђ која покрива зубе.
Плак чине наслаге бактерија које прекривају зуб. Ове бактерије хране се шећерима из хране и пића, и производе киселине које разграђују глеђ и узрокују пропадање зуба (каријес).
Плак се формира ако правилно не четкате зубе и десни, омогућавајући размножавање бактерија. Плак доприноси развоју болести десни, пропадању зуба и настајању каријеса.