ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА

Дана, 22.03.2018. године у периоду од 10:00 до 12:00 часова, у Централном холу Дома здравља Ниш, одржаће се акција поводом обележавањаСветског дана оралног здравља. Акцију организују Служба за стоматолошку здравствену заштиту и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш.

ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ подразумева „стање здравих и за функцију способних зуба и њихових потпорних ткива, укључујући и здравље свих делова усне дупље који учествују у жвакању”.
Функције оралног здравља су:
1. жвакање
2. говор
3. естетика

Ваше орално здравље је битан део вашег општег здравља. Истраживања показују да могу постојати везе између болести локализованих у усној дупљи и осталих здравствених проблема као сто су болести срца, очне болести, превремени порођај трудница као и подхрањеност новорођенчета.У усној дупљи могу постојати прикривене претње вашем оралном здрављу као што су обољења десни, зубни квар на корену зуба и другим слабије видљивим и доступним местима на зубној површини, инфекције, и канцер меког ткива усне дупље. Уколико се не спроводи редовна контрола ове претње могу довести до изузетно болних стања, губитка зуба и озбиљних здравствених импликација. Само Ваш стоматолог поседује знања, вештине и обученост да открије и збрине све ваше потребе у вези оралног здравља.