„БУБРЕЗИ И ЗДРАВЉЕ ЖЕНА” У ФОКУСУ ОВОГОДИШЊЕГ СВЕТСКОГ ДАНА БУБРЕГА

Дома здравља Ниш, 08.03.2018.

Светски дан бубрега опширније Батут

Поводом обележавања Светског дана бурега Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију, 08.03.2018. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш на тему „Превенција и рана дијагностика болести бубрега“. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Бубрези и здравље жена”
Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. 
Болести бубрега су тихе убице. Оне могу напредовати неприметно и постепено погоршавати функцију бубрега све до потпуног октазивања њиховог рада. Када дође до те завршне фазе бубрежне инсуфицијенције, једини начин да човек преживи јесте лечење дијализом или трансплантацијом. Ово лечење је скупо и није увек доступно, па се дешава, у неким земљама у развоју, да само 5 до 10% пацијената са терминалном бубрежном инсуфицијенцијом могу приуштити дијализу или трансплантацију, док остали умиру без икакве терапије. Хронична бубрежна инсуфицијенција је честа болест и не може се излечити, тако да је превенција једино решење. Рано откривање болести и лечење могу успорити прогресију бубрежне инсуфицијенције и спречити или одложити терминалну фазу болести, тј. потребу да се болесник лечи дијализом или трансплантацијом.
Никада не занемарујте стање и рад ваших бубрега. Превенција болести бубрега се може поделити у две категорије:
1. Мере превенције за здраве особе.
2. Мере превенције за особе са болешћу бубрега.
У току акције врши ће се подела здравствено васпитног материјала.