АКЦИЈА НА ТЕМУ “ПРАВИЛНО ДРЖАЊЕ ТЕЛА У ШКОЛСКОМ УЗРАСТУ“

У четвртак, 01.03.2018. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за физикалну медицину и рехабилитацију и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге   Дома здравља Ниш, организују акцију   на тему Правилно држање тела у школском узрасту“.
Правилно држање тела највише зависи од  кичменог стуба. Кичма је чврст, еластичан и покретљив стуб који међусобно  повезује многобројне кости, а тиме и мишиће који им припадају. Кичмени стуб је састављен од 33-34 пршљена, који су повезани многобројним зглобовима, лигаментима и мишићима. Има четири природне кривине кичменог стуба од чијих избочености зависи правилно држање тела.

У школском узрасту више од 70% ученика има проблема са држањем тела и деформитетима коштаног система.
Највећа искривљења кичме настају због неправилног седења, неправилног лежања, неправилног ношења торбе и недовољног тонуса -напетости леђних мишића.
Правилно држање код школског детета не само што доприноси лепом изгледу већ је од велике важности по целокупно здравље. При правилном држању грудни кош се нормално развија, плућа се довољно шире и проветравају, а тиме се омогућује да крвоток снабдева потребним састојцима сва ткива у телу. На тај начин доприноси се правилном расту и развоју.

У току акције врши ће се подела здравствено васпитног материјала.