УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

У четвртак, 01.02.2018. године  од 10:00-12:30 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге и  Служба  за здравствену заштиту жена, Служба за здравствену заштиту деце и школске деце- Саветовалиште за младе  Дома здравља Ниш, у партнерству са Институтом за јавно здравље Ниш и студентима ИФМСА и НИПСА, организовали су  акцију   поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У нашој земљи 2014. године регистроване су 1122 новооболеле жене од рака грлића материце, док 415 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на трећем месту у Европи, одмах после Румуније и Молдавије.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Фактори ризика за настајање болести су гениталне инфекције Хуманим папилома вирусима ХПВ, пушење, имуносупресија (ослабљен имуни систем), сексуалне навике (рано ступање у сексуалне односе, велики број сексуалних партнера, велики број порођаја и побачаја), начин живота и лоши социо- економски услови, наследни генетски фактори.ХПВ је веома распрострањен, али већина заражених ХПВ-ом оздрави у периоду од 6 до 24 месеци, а да често и не зна да је била инфицирана. Међутим, имуни систем неких жена не успева да се ослободи ХПВ-а и ризик за појаву рака грлића материце је тада повећан.

Симптоми
Почетни и премалигни стадијум болести не дају никакве симптоме који би могли да укажу да се у организму нешто дешава. Тек када се болест у потпуности развије, могући су следећи симптоми: бол у стомаку, крварење после полног односа, упоран сукрвичав вагинални секрет.
С обзиром да се рак грлића материце веома споро развија, једини начин да се ова болест открије у раној фази развоја јесте редовни гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити.
Жене које дуго нису гинеколошки прегледане и немају свог изабраног гинеколога могу да се јаве Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш (ординација бр.55) како би урадиле Папаниколау тест и изабрале свог гинеколога.