АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЉА ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

У четвртак, 01.02.2018. године  од 10:00-12:30 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге и  Служба  за здравствену заштиту жена, Служба за здравствену заштиту деце и школске деце- Саветовалиште за младе  Дома здравља Ниш, у партнерству са Институтом за јавно здравље Ниш и студентима ИФМСА и НИПСА, организују акцију   поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце.

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.

Препознајући значај ове кампање, Србија већ дванаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.
Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Жене које дуго нису гинеколошки прегледане и немају свог изабраног гинеколога могу да се јаве Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш (ординација бр.55) како би урадиле Папаниколау тест и изабрале свог гинеколога.
У току акције врши ће се подела здравствено васпитног материјала о значају раног откривања малигних промена на грлићу материце.

  • погледај - СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - Јана Илић
  • погледај - СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ -Стефан Бузуровић