УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЉА ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

У четвртак, 25.01.2018. године, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге и  Служба  за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш, организовале су  акцију   поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце.

Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Сваке године се у нашој земљи у просеку региструју 1244 новооболеле жене од рака грлића материце, док 482 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на другом месту у Европи, одмах после Румуније.

Фактори ризика за настајање болести су гениталне инфекције Хуманим папилома вирусима ХПВ, пушење, имуносупресија (ослабљен имуни систем), сексуалне навике (рано ступање у сексуалне односе, велики број сексуалних партнера, велики број порођаја и побачаја), начин живота и лоши социо- економски услови, наследни генетски фактори.ХПВ је веома распрострањен, али већина заражених ХПВ-ом оздрави у периоду од 6 до 24 месеци, а да често и не зна да је била инфицирана. Међутим, имуни систем неких жена не успева да се ослободи ХПВ-а и ризик за појаву рака грлића материце је тада повећан.

Симптоми
Почетни и премалигни стадијум болести не дају никакве симптоме који би могли да укажу да се у организму нешто дешава. Тек када се болест у потпуности развије, могући су следећи симптоми: бол у стомаку, крварење после полног односа, упоран сукрвичав вагинални секрет.
С обзиром да се рак грлића материце веома споро развија, једини начин да се ова болест открије у раној фази развоја јесте редовни гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце.