УСПЕШНА САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА НИШ СА ГРАДСКИМ ОПШТИНАМА

Руководство Дома здравља Ниш на челу са директором проф.др Милорадом Јерканом  је у циљу наставка успешне  сарадње са општинама Града Ниша, одржао састанке са председницима свих пет градских општина.

У току протеклих година заједнички смо наступали у организацији различитих кампања, предавања и активности за становнике како градског тако и сеоског подручја. Са задовољством можемо рећи да је постигнут договор око даље сарадње и заједнићких активности у будућем раду. Направљен је План превентивно-промотивних активности за 2018. годину који је намењен становницима Града Ниша и околине:

1. Организација акције „Базар здравља“ намењену становницима града Ниша. Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места.  На Базару здравља радиће се: одређивање процента масне масе  у организму, одређивање БМИ, мерење крвног притиска, преглед младежа, подела савета у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.    Планиранe су 5 акцијe овог типа.

2. Организација превентивних прегледа намењених запосленима у Градској општини Црвени Крст, запосленима у јавним установама и радним организацијама. Ова акција се реализује уторком у периоду од 08:30-11:30 часова по договореном распореду. У току акције лекари пружају следеће услуге: едукација жена за самопреглед дојке, заказивање мамографије (за жене старије од 50 год.), контрола крвног притиска, стручни савети лекара и дијететичара-нутриционисте у вези здравих стилова живота, упознавање са факторима ризика и могућностима превенције, саветовалиште за одвикавање од пушења-укључивање запослених, мотивација запослених да се јаве свом лекару и ураде скрининге на: дијабетес тип 2, кардиоваскуларне болести, депресију, колоректални карцином( у односу на старосну доб).
Планираноје 65 акција овог типа.

3.  Одрганизација акције «Отворена врата» у просторијама здравствених станица и амбуланти. Грађани имају  прилику да посете акцију, и да провере ниво шећера у крви и добију информације о значају превенције раног откривања шећерне болести и тиме спрече развој бројних компликација.         
У плану је50 акције овог типа.

4. Организација акције „Здравље за све“ намењену инвалидима рада. У току ове акције медицинске екипе Службе за кућно лечење, медицинску негу и палијативно збрињавање Дома здравља Ниш,  пружају следеће услуге: узимање медицинске анамнезе; клинички преглед; ЕКГ;шећер укрви; савети  лекара у вези са лечењем хроничних болести.
У плану је30акција овог типа.

5. Организација акције „Приближимо се пацијентима“ за мештане села и насеља у кућним условима у 2018. години. Ова акција се реализује недељом у периоду од 09:00-13:00 часова по договореном распореду. У току акције лекари пружају следеће услуге: узимање медицинске анамнезе, клинички преглед, ЕКГ у кућним условима, шећер у крви и савети лекара у вези са лечењем хроничних болести.  Посебно ће бити сагледани стари, мање покретни и непокретни пацијенти. По потреби биће ангажован интерниста за рад на терену.
У плану је 50 акција овог типа.

6. Активности по Календару здравља.  
У плану је 40  акција  по Календару здравља.

7. Учешће и сарадња у другим промотивним активностима.
У плану је 50  акција овог типа.