АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Дана, 18.01.2018. године у периоду од 10:00 до 12:00 часова, у Централном холу Дома здравља Ниш, одржаће се акција поводом обележавања Националног  дана без дуванског дима. Акцију организују Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге и Специјалистичко консултативна служба- одељење оториноларингологије.

Дувански дим садржи преко 4.000 различитих хемијских састојака. Најпознатији од њих - никотин – ствара зависност. Организам се постепено привикава на никотин. У непушача већ доза од 5 мг узрокује симптоме акутног отровања, а појединачна летална доза износи 40 до 60 мг никотина. С једном попушеном цигаретом ресорбира се 1,5-2,5 мг никотина, који се у организму релативно брзо разграђује, па пушач током дана може конзумирати веће количине никотина без знакова тровања. Никотин непосредно у малим дозама подстиче, а у великим инхибира нервне импулсе. У средишњем нервном систему након почетне ексцитације (дисајни центар, вазомоторни центар, центар за повраћање) порастом дозе следе тремор и конвулзије, а затим парализа и смрт.
Деловањем никотина на надбубрежну жлезду ослобађа се адреналин и норадреналин, што доводи до повећања фреквенције срца, стискања малих крвних судова и повишења крвног притиска. Уз наведене учинке састојци дуванског дима инхалирани у плућа прелазе у крвоток и узрокују оштећења на ендотелним ћелијама крвних судова. Сматрају се активаторима пуцања атерома и учесницима у тромбогенези.
У току акције вршиће се подела савета у вези штетног утицаја дуванског дима на здравље уз поделу здравствено-промотивног материјала са здравствено васпитним садржајем.