Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПОСВЕЋЕНА ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ДОЈКЕ

У четвртак, 11.01.2018. године, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, организовале су акцију   посвећену превенцији рака дојке.

Испитивања показују да је рак дојке присутан 2 до 8 година пре него што постане довољно велики да може да се осети, види или открије мамографијом. Зато је потрбно што раније почети са самопрегледом. Што боље упозна своје дојке, жена ће бити спремнија и способнија да открије промене у њима. Предложени начин самопрегледа омогућава рано откривање и лечење обољења.
Самопреглед треба радити сваког месеца,  јутро или вече су најпогоднији за самопреглед. Ако жена има  менструацију,  самопреглед дојки направити 7 до 10 дана од дана започињања крвављења. Ако је у менопаузи, одредити један дан у месецу, забележити га и сваког наредног месеца придржавати се одабране шеме. Можда је најпрактичније да то буде први у сваком месецу.

Циљ  ове акције је био да се скрене пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке.