Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-А

Овогодишња национална кампања за 01.децембар- Светски дан борбе против АИДС-а има слоган "ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ, ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ".

Тим Саветовалишта за младе, Дома здравља Ниш 01.12.2017. године у 12:00 часова организује акцију поводом Светског дана борбе противХИВ-а, у холи и просторијама саветовалишта.

Светски дан борбе против сиде треба да буде подстрек на истискивању стигматизације и дискриминације у корист толеранције, да би борба против ове болести била ефикаснија и лакша. Светски дан борбе против АИДС-а и кампања се сваке године обележавају са циљем да се скрене пажња јавности на значај превенције и раног откривања инфекције узроковане ХИВ-ом. Напредак у развоју терапије током претходних 30 година преобратио је дијагнозу ХИВ инфекције од осуде на смрт у хронично медицинско стање. Већина особа инфицираних ХИВ-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се ХИВ инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију.

ХИВ је и даље велики проблем за јавно здравље. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 1,2 милиона особа инфицираних ХИВ-ом најмање 25% особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, тј. када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи.

У Републици Србији према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ од 1985. до краја јуна 2017. године је регистровано 3555 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих је 1867 особа оболело од АИДС-а, док је 1211 ХИВ позитивних особа умрло (1100 од АИДС-а), тако да су крајем јуна 2017. године 2344 особе живеле са ХИВ-ом у Србији.