Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

14. НОВЕМБАР СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

У уторак, 14.11.2017. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Световалиште за дијабетес Дома здравља Ниш, организују акцију поводом Светског дана борбе против шећерне болести.

Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

Шећерна болест (Диабетес меллитус) је најучесталија болест жлезда са унутрашњим лучењем (ендокрина болест). То је комплексно обољење у чијој се основи налази поремећај метаболизма угљених хидрата, масти и беланчевина и које је најпознатије по стално повишеним вредностима шећера (глукозе) у крви. Сматра се да око 150 милиона људи у свету болује од ове болести која је у западним, економски развијеним државама главни узрок слепила, узрок половине ампутација ногу и од свих особа на дијализи четвртина болује од шећерне болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева болест срца и крвних судова, односно срчани или мождани удар. Према истраживачкој пројекцији у наредних 25 година број оболелих ће се удвостручити. Већина новооболелих биће са типом II ове болести, који је и сада далеко учесталији ( 90% оболелих).

У току акције радиће се: скрининг на дијабетес типа 2, контрола шећера из капи крви, контрола крвног притиска, пружање савета од стране здравствених радника уз поделу здравствено промотивног материјала.