ОБЕЛЕЖЕНА НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА

Дана 04.10.2017. године, Дом здравља Ниш организовао је акцију  поводом обележавања Националне недеље промоције дојења у холу испред Развојног саветовалишта у централном објекту. Овај едукативни скуп организовала је Служба за здравствену заштиту деце и школске деце и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш.

Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој. Доказано је да дојена деца ређе оболевају од одређених болести, дојење штити дете од оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца, значајно је ређа појава каријеса.

Истраживања показују да дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија.

Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од дијареје (пролива), инфекције система за варење и система за дисање, него бебе које се хране вештачким млеком.

Искључиво дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости дететa доприноси унапређењу и заштити здравља и мајке и детета.