Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА

У суботу 03.06.2017. године у периоду од 09:00 до 11:00 часова у Централном холу Дома здравља Ниш, Служба за специјалистичко консултативне делатности- Одељење психијатрије и Одељење интерне медицине организују акцију посвећену обележавању Дана борбе против можданог удара.

Утоку акције вршиће се подела савета и промотивног материјала на тему превенције и ране дијагностике акутног можданог удара.

Стручна јавност је одлучила да од 2007.-ме године у Национални календар здравља Србије уведе Дан борбе против можданог удара, који би требало да се обележава сваке године 9. јуна.

Најзначајнији фактори који повећавају ризик за настанак можданог удара – а на које у значајној мери можемо утицати су следећи: висина крвног притисака - виши од 140/90 мм Хг или непозната, неконтролисана вредност; употреба дувана - активна и пасивна – која због убрзавања процеса артериосклерозе, сужавања крвних судова и повишења крвног притиска представља један од најчешћих узрока настанка можданог удара; затим неправилна исхрана (повишен холестерол и триглицериди у крви); гојазност (10кг више од одговарајуће телесне тежине) такође има значајан удео у тако високој учесталости ове болести - становништва поготово урбаног (градског) у економски развијеним државама, уз физичку неактивност - мање од 30 минута физичке активности свакодневно за одрасле. Ови фактори се веома често удружују и све то заједно са хроничним стресом представља значајан проблем већине људи данашњице - односно значајан фактор који нарушава психо-физичко здравље.

Симптоми можданог удара су разноврсни, зависно од тога који је део мозга захваћен жаришним патолошким процесом, али је за све поремећаје карактеристично да настају изненадно и често су праћени јаком главобољом и повраћањем.За особе које доживе мождани удар најважније је брзо препознавање симптома и хитан транспорт у болницу, без панике, јер се ово обољење може успешно лечити. Постоји савремени лек који помаже, али је од пресудне важности да се примени у прва три сата од настанка можданог удара. Због тога је веома важан долазак у болницу у првом сату од појаве симптома, као и брза, прецизна дијагностика. На тај начин се исход обољења помера ка излечењу без последица, које могу бити различите и бројне опет у зависности од тога који је део мозга – због зачепљења или пуцања (прскања) крвног суда – одумро.