Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

У централном холу Дома здравља Ниш, 31. маја 2017. године одржана је акција поводом обележавања Светског дана без дувана, у току које су учесници вршили поделу промотивног материјала и савета на тему штетности пушења.

Дувански дим садржи преко 4.000 различитих хемијских састојака. Најпознатији од њих - никотин – ствара зависност. Организам се постепено привикава на никотин. У непушача већ доза од 5 мг узрокује симптоме акутног отровања, а појединачна летална доза износи 40 до 60 мг никотина. С једном попушеном цигаретом ресорбира се 1,5-2,5 мг никотина, који се у организму релативно брзо разграђује, па пушач током дана може конзумирати веће количине никотина без знакова тровања. Никотин непосредно у малим дозама подстиче, а у великим инхибира нервне импулсе. У средишњем нервном систему након почетне ексцитације (дисајни центар, вазомоторни центар, центар за повраћање) порастом дозе следе тремор и конвулзије, а затим парализа и смрт.

Деловањем никотина на надбубрежну жлезду ослобађа се адреналин и норадреналин, што доводи до повећања фреквенције срца, стискања малих крвних судова и повишења крвног притиска. Уз наведене учинке састојци дуванског дима инхалирани у плућа прелазе у крвоток и узрокују оштећења на ендотелним ћелијама крвних судова. Сматрају се активаторима пуцања атерома и учесницима у тромбогенези.