ПЕТИ БАЗАР ЗДРАВЉА - 2014

У суботу 06.09.2014. године од 10 – 12 часова, у ул. Књажевачкој 105 на паркингу код поште, Дом здравља Ниш у сарадњи са ГО Пантелеј, организује пети овогодишњи Базар здравља. Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, одређивање процента масне масе у организму, одређивање БМИ, преглед младежа, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција.

Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима. И ове године организоваће се "Базари здравља" на различитим локацијама у граду, у мају, јуну, јулу, августу и септембру. Основни циљ промоција здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од масовних незаразних болести.