ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У МЕДИЈА ЦЕНТРУ

У уторак 11. марта 2014. године одржана је конференција за новинаре у Медија центру која је посвећена обележавању значајног датума из календара здравља а то је МАРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА.

На коференцији за новинаре активно учешће узео је и Дом здравља Ниш, имајући у виду да је од првог дана укључен у реализацију Националних скрининг програма на рано откривање рака дојке, рака грлића материце и рака дебелог црева. Са скрининг програмима наставља се и даље и ово је била прилика да се грађани информишу и подсете на значај обављања редовних превентивних прегледа.

У Србији се бележи релативно висока стопа оболевања и умирања од малигних болести, као и висока учесталост фактора ризика. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, колону и ректуму, грлићу материце и плућима.