Недеља превенције рака грлића материце

Поводом Осме европске недеље превенције рака грлића материце стручњаци поручују да је редован Гинеколошки преглед најбоља заштита. Једноставним и безболним Папаниколау тестом промене могу да буду откривене у најранијој фази када је излечење могуће у више од 90 одсто слуцајева.

Почиње Европска недеља превенције рака грлића материце, осма по реду, и трајаће до 25. јануара, са циљем подизања нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и превенцији рака, саопштио је Градски завод за јавно здравље. Симбол обележавања Недеље борбе против рака грлића материце је бисер мудрости.

РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ЈЕ БОЛЕСТ КОЈА СЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ!

Наука је доказала да је главни узрочник рака грлића материце вирус по имену Хумани Папилома Вирус (ХПВ). Свака жена је у ризику од инфекције овим вирусом: 8 од 10 жена инфицираће се са ХПВ у неком тренутку живота. Два ХПВ типа изазивају преко 70% случајева рака грлића материце. То су ХПВ-18 И ХПВ-16. Већина инфекција изазваних овим вирусом спонтано ће се очистити деловањем имуношких одбрамбених механизма. Ако они не победе стварају се услови за дуготрајну инфекцију, настанак лежија и развој рака грлића материце.

Фактори високог ризика су и:

  • сексуална активност запоћета у раној младости (пре 16 године)
  • бројни сексуални партнери
  • односи са мушкарцима који имају ХПВ
  • анамнеза сексуално преносивих болест или гениталних брадавица
  • пушаћи или ранији пушаћи
  • одсуство нормалног имуног одговора
  • жене непоуздане за праћење
  • жене којима претходно није редовно узиман Пап брис
  • жене млађе од 30 година

КАКО МОЖЕМО СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?

РЕДОВНИМ ГИНЕКОЛОШКИМ ПРЕГЛЕДИМА: када се узима брис грлића материце који се потом испитује под микроскопом. Овај тест се скраћено назива Папа тест и представља врсту прегледа која се користи у оквиру скрининга на рак грлића материце. Редовни Папа тестови су показали колико могу бити успешни у смаењу броја случајева рака грлића материце у многим земљама света.Они представљају најефикаснијиу метод у откривања абнормалних ћелија које могу бити повезане са раним стадијумима рака грлића материце.

ВАКЦИНАЦИЈОМ: развојем науке и медицине, данас је доступна могућност вакцинације која штити од ХПВ вируса који најћешће изазивају рак грлића материце.

ПОСЕТИТЕ СВОГ ГИНЕКОЛОГА , УКЉУЧИТЕ СЕ У ПРОГРАМ СКРИНИНГА И САЧУВАЈТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ.

МИ ВАС КРОЗ ТО ВОДИМО ЛАКШИМ ПУТЕМ.