АКЦИЈА"РАНА ДИЈАГНОСТИКА ГЛАУКОМА"

У среду 15.01.2014. године од 08:00-13:00 сати у Амбуланти одељења за очне болести на петом спрату  Дома здравља Ниш – Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење за очне болести, организује акцију "Рана дијагностика глаукома".

Овом приликом вршиће се мерење очног притиска и пружање стручних савета лекара-специјалиста офталмологије, пре свега, особама којима није дијагностикован глауком.

Основни разлог за слепило изазвано глаукомом је незнање. Особе преко 40-те године живота треба да су на опрезу. Ако се глауком рано открије и лечење започне на време, вид се може сачувати.

Лекари желе да скрену пажњу јавности на озбиљност и последице ове болести која неприметно напредује, као и на потребу за редовним прегледима код очног лекара. У ризичну групу спадају особе преко 40-те године живота, посебно уколико имају одређене предуслове за развој глаукома, као што је висок очни притисак. Постоји и неколико других фактора ризика које треба узети у обзир, као што су године старости, породична историја и кратковидост (миопија).