Нове превентивне услуге У Служби за здравствебу заштиту одраслих

У Служби за здравствебу заштиту одраслих, код својих изабраних лекара опште медицине, наши осигураници од скора добијају нове превентивне услуге – новоуведене скрининге на болести које највише угрожавају становништво.Осигураници не плаћају услуге.

СКРИНИНГ за рано откривање КАРДИОВАСКУЛАРНОГ ризика код жена

Ради се код осигураница старости 45 до 69 година (може и код млађих ако су већ ушле у менопаузу), испуњавањем упитника, мерењем и анализама, и клиничким прегледом.После утврђивања ризика, лекар приступа превентивној интервенцији за смањење ризика, ради евентуалног одлагања или спречавања обољевања.Скрининг се ради једном у 5 година.

                          код мушкараца

Ради се код осигураника старости 35 до 69 година, испуњавањем упитника, мерењем, и клиничким прегледом. После утврђивања ризика, лекар приступа превентивној интервенцији за смањење ризика, ради евентуалног одлагања или спречавања обољевања.Скрининг се ради једном у 5 година.

СКРИНИНГ за рано откривање ДИАБЕТЕС МЕЛЛИТУСА

Ради се  код старијих од 35 година, оба пола,испуњавањем упитника и по потреби, мерењем вредности шећера у крви.После утврђивања ризика, лекар приступа превентивној интервенцији за смањење ризика, ради евентуалног одлагања или спречавања обољевања.Скрининг се ради једном у 3 године.

СКРИНИГ за рано откривање ДЕПРЕСИЈЕ

Ради се најпре код жена, из вулнерабилних категорија, а код осталих по процени лекара, испуњавањем упитника. Ако збир упитника буде испуњен за ризик за депресију, испитани се шаље специјалисти психијатру на даље процене.Скрининг се ради једном у 3 године.