Педијатријски дани  ОКТОБРА, 2013.године у Нишу

Крајем септембра или почетком октобра, сваке године у Нишу, традиционално се одржавају Педијатријски дани, на којима се окупљају еминентни стручњаци из педијатрије  широм Балкана.
На овогодишњим педијатријским данима учествовало је око 500 педијатара из готово свих здравствених установа у Србији,  Ту су били   педијатри из Црне Горе, Македоније, Републике Српске и Бугарске.
Ове године су се одржали 45. Педијатријски дани Србије од 03. до 05. 10. 2013,год. на Медицинском факулктету у Нишу са медђнародним учешћем.

Организатор дана је

  • Удружење Педијатара Србије,
  • Педијатријска секција СЛД,
  • Актив педијатријске секције Ниш

Значај овог скупа је  јер  нам служи да разменимо искуства и знања која смо стекли кроз праксу, да се кроз уводна предавања истакнутих професора, стручња из педијатрије упознамо  са новинама у раду, искуствима, с смерницама у раду, неким новим протоколима коији су у припреми или који су се већ појавили.
Тренутно
Како је на отварању рекао Професор Богдановић. Нема разлога за претерани оптимизам, јер се показало да и поред свих напора које као професионалци улажемио, нисмо много променили здравствено епиодемиолошку слику деце и младих у Србији. Истакнуто је да је наша земља имала добро постављен И устројен систем здрвствене заштите деце и младих, он је и даље добар. Али бројне свеопште друштвене промене кроз које смо прошли и пролазимо, оставиле су лош траг по здравље најмлађих.  Уместо да сходно напредку цивилизације и развоју медицине млади буду здравији, виталнији способнији ми се и  даље држимо на нивоу од пре 10 и више година. Оно што још више брине је да у Србији све мање има педијатара, па их тако у овом тренутку недостаје бар 150. Судећи по прогнозама, на њихова места ускоро неће стићи нове колеге, а потребе за радом педијатара ће се задржати истом или ићи узлазном путањом рекао је проф. Богдановић.

После свечаног отварања 03.10 у 10.30 сати на Медицинском факултету,  уследио је радни део који  се одвијао  по тематским областима, у преподневним и поподневним сесијама. Заступљено је 17 тематских области.. У оквиру тога одржана су и комерцијална предавања у организацији фармацеутских кућа.

Била су  бројна уводна предавања признатих стручњака из области педијатрије, као из наше земље, тако и из суседних.
Педијатри су презентовали и своје најновије ауторске радове из више грана педијатрје, било у облику усмених или постер презентација.
Радни део педијатријских дана почео је радном сесијомн  из области кардиологије.  Проф Љиљане Пејчиоћ  имала је врло лепо уводно предавање, које је јако корисно и за лекаре у примарном здравсту, као и у секундарном: Хитна стања у дечјој кардиологији. Потом су уследили и ауторски радови колега из Института за мајку и дете Нови Београд, приказани случајева деце, с проблемима с којима се ретко срећемо у пракси (тромбоза лука аорте и тумором срца,) било је  радова из других градова. На овој сесији  Нишки Дом здравља је имао свој рад под називом  “Упоредјивање димензија и глобалне систолне функ ије левдекоморе у деце спортиста И физички неактивне деце”.
После  Кардиологије уследила је нефрологија, са  корисним уводниом предавањима, И ауторским радовима.
У поподневном часовима неонатологија, интензивна нега, социјална педијатрија и адолесцентна медицина.

Првог дана, била је организована  сесија СЕСТРИНСТВО, са уводним педавањима,

  • Нега деце и омладине са сложеним потребама здравствене неге, 
  • Класификацији пацијената у одређену категорију неге, и
  • Приказ пацијената по процесу здрвствене неге.

 После уводних предавања су уследила и усмена излагања сестара из Ниша и другх градова

Другог дана, биле су заступљене ендокринологија, генетика, метаболизам,  хирургија, гастроентерологија, исхрана, хематологија.
Последњег дана научног дружења били су заступљена пулмологија са уводним педавањима о астми, астма, спорт и проблеми у вези са астмом у предшколком узрасту и бројним аутоирским радовима, у облику усмених и постер презенатација.  Потом неурологија,  имунологија и инфектоилогија. .

Фармацеутке куће биле су организатори  лепих и корисних презентација .
Другог дана у организацији фармацеутске куће  Глаxо Смитх Клине, било је  предавање о пнеумококу и увођењу пнеумококне вакцине у здравствену календар  обавезне имунозације.

Дана 05.10.2013 од 8.30 сати до 16.00 сати на Медицинском факултету у Нишу у оквиру Педијатрисјких дана одржан је курс-интерактивна радионица под називом
“Подршка односу породице и детета у раном детињству.”
намењен педијатрима и докторима медицине.

Поред радног дела ту су било и дружења,  друштвени програм, свечана вечера, излет под   називом “Благо римског царства.”
Завршено је још једно лепо, научно  дружење педијатара.  Идуће године нас очекује Конгрес педијатара, а потом опет педијатријски дани.