Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Путовања са малишанима

Педијатри тврде да бебе већ од трећег месеца могу да путују, али и да је свака промена стрес за дете, па је добро да бирате дестинације које битно не ремете ритам детета.

Летовања и одмори са малом децом нешто су сасвим другачије од онога на шта сте навикли док сте путовали "соло". Малишанима прија промена климе, посебно одлазак на море или планину, али се врло често догађа да се из тог разлога разболе. Такође, нека деца нису у стању да поднесу дугачка путовања, односно узнемире се у колима, аутобусу, возу, авиону, па се може догодити да летовање буде права ноћна мора. Ево неколико савета како да одаберете дестинацију, шта да понесете и како да се понашате да би на одмору уживали сви.

Педијатри тврде да бебе већ од трећег месеца могу да путују. Са њима је можда и најлакше, посебно док не ходају, али је важно да проверите да ли беба има све потребне вакцине, посебно ако путујете на егзотичне дестинације. Неки педијатри сматрају да је за тако малу децу планина или море прави избор и то места на која се релативно брзо стиже. Препорука је да пре путовања обавезно урадите рутинску контролу код педијатра, да бисте на време уочили евентуалне инфекције. Уколико дете болује од неке хроничне болести, важно је да се консултујете са лекаром, јер неке климе не погодују, на пример, астматичарима. Такође, обавите све потребне контроле и предузмите све превентивне мере које лекар препоручи да не би дошло до погоршања стања на одмору. Важно је и да имате информацију да ли у месту у које идете постоји педијатар.

Ако имате бебу током путовања је најважније да је сита, пресвучена и да има удобно место за спавање, па ће вероватно преспавати читав пут. Такође, на одмор поред основних ствари, гардеробе и козметике треба да понесете и лекове у договору са педијатром. Неопходно је да имате сируп за снижавање температуре, пробиотик, неку маст за уједе инсеката и сируп против алергија.

Педијатри тврде да је и за старију децу свако путовање стрес, односно да промена климе, кревета и окружења некада могу утицати на њихово расположење, али и на спавање. Због тога се не брините ако се ваше дете на мору или планини чешће буди и кењкаво је. Потребно му је време да се адаптира.

И путовање и одмор не би требало битно да ремети ритам детета. То значи да бирате дестинације са сличном временском зоном, места на којима ће дете моћи да једе, игра се и спава по устаљеном режиму. Нека деца у авиону плачу због притиска , па уколико је у питању бенба ставите јој цуцлу током узлетања и слетања, а старијој деци дајте да пију на сламчицу.

Дан пред пут деца би требало да се одморе и једу лаганије, за случај да им је мука у превозу. На пример, лоше је кренути на пут одмах после неке рођенданске прославе или бурног и ужурбаног дана.
Ако путујете колима најбоље је да кренете ноћу како би дете преспавало највећи део пута. Дајте му слане грицкалице, сендивче, а избегавајте слатко. Згодан избор су штапићи, грисине, крекери, слани кексићи. Ако правите сендвиче не мажите их намазима који могу да се покваре. Ако путујете авионом током дана, оброци треба да буду лакши, а стручњаци саветују да деца не једу сат времена пре лета.
Потрудите се да вам при руци увек буде нека играчка, нешто чиме бисте могли да забавите дете ако се догоди да упаднете у гужву или морате да чекате на граници. Ако сте у могућности није лоше да у кола закачите ди-ви-ди плејер са екраном, јер ће деца сигурно уживати у цртаћима.

Водите рачуна да деца не буду директно изложена сунцу, посебно поред прозора аутомобила и клима уређај подесите на свега неколико стеУнтитлед 1пени ниже од спољне температуре, како би се избегао температурни шок приликом изласка. Такође, понесите неки дуксић или тању јакницу, јер понекад у авиону може да буде хладно.

Ако путујете сопственим превозом сваких пар сати направите кратку паузу, дозволите детету да "протегне ноге" и удахне мало свежег ваздуха.

Ако дете први пут путује новим превозним средством објасните му како то изгледа, причајте му шта га очекује, да га не би уплашили звуци на које није навикао.

Важно је и да деца пију довољно течности током пута, а најбољи избор су хладни чајеви. У чај који ћете засладити медом можете да ставите и трунку соли. Деца то неће осетити, а со ће спречити дехидрацију. Зашећерени сокови нису добра идеја, јер осим што могу да изазову муку, брже се кваре.

Дестинаицју бирајте на основу афинитета и могућности. Деци море јако прија због јода и соли, док свеж планински ваздух шири плућа и повећава отпорност организма на вирусе и бактерије. Ако нисте у могућности да отпутујете на море или планину, одведите дете бар на неколико дана у неко село, салаш или посету родбини. Боравак на свежем ваздуху ће им пријати у сваком случају. Извор