31.ESPID (European society for pediatric infectious diseases)

31.ESPID ( European society for pediatric infectious diseases) одржан је у Милану од 28.05. до 01.06.13. уз присуство 3500 учесника. Овај симпозијум био је посвечен је педијатријским инфекцијама, њиховој превенцији, резистентним бактеријским сојевима у Европи и свету као и вакцинама и њиховим произвођачима. Предавања су се по тачној сатници одвијала у различитим салама у виду тематских симпозијума, округлих столова, усмених презентација и постер сесија. Занимљива предавања и новине односиле су се на имунизацију протв RSV који је јако чест и врло опасан за одојчад посебно прематурусе, затим на вакцинацију трудница у II и III триместру против грипа која штити и мајку и плод а посебно занимљива орална примена вакцине против Рота вируса у раном узрасту која даје заштиту у виском проценту. Пнеумококна и менингококна болест је уз примену нових вакцина у многим европским земљама потпуно ерадицирана.
Посебни тимови и европска удружења баве се појавом резистентности бактерија на антибиотике и подаци и студије показују јако висок проценат резистентних сојева различитих бактерија посебно у високо развијеним земљама.
Конгресу је присуствовао велики број педијатра, имунолога, епидемиолога и инфектолога из целог света а част да представљају Дом здравља Ниш имале су прим др Лозана Марковић и прим др Снежана Николић.