ОДЛУБЉИВАЊЕ МРЕЖЊАЧЕ – АБЛАЦИЈА РЕТИНЕ

Ако вам се пред очима повремено појављују светлаци то може да буде упозорење да вам прети одлубљивање мрежњаче које може да доведе до губитка вида.

Аблација ретине (аблатио ретинае, одлубљивање мрежњаче) је раздвајање слојева мрежњаче између којих се накупља течност, што ремети исхрану осетљивих ћелија и води губитку вида. Мрежњача је састављена из десет слојева. Код аблације слој са пигментним ћелујама се одваја од осталих слојева остајући уз судовњачу. Одвајање се обично врши по периферији где се мрежњача поцепа на неколико места, ређе само на једном.

Узрок аблације

Узрок аблације може да буде старење мрежњаче (дегенеративне промене) које се углавном јављају код старијих од 65 година, повреда, промене у стакластом телу (ожиљци), судовњачи, запаљења, тумори (малигни меланом судовњаче), изражена кратковидост, паразити (цистицеркоза), физичко напрезање, потреси, промене на крвним судовима код дијабетичара.

Симптоми претеће аблације

Болесници примећују светлуцање (фостене) у појединим деловима видног поља. Те светле тачкице, муње или блицеви су последица вучења видних (неуроепителних) ћелија. У том тренутку постоје мали расцепи на мрежњачи али се њени слојеви још увек нису раздвојили. Ако болесник озбиљно схвати ово упозорење и јави се лекару, ласером може да се затвори расцеп и спречи појава аблације.

Симптоми аблације

Болесник има замућен вид са стране или у доњем делу видног поља. Понекад због доброг вида на другом оку болесник може да занемари сметње у видном пољу и да пропусти тренутак када вид једноставно може да се спаси. Током неколико дана замућење напредује, при чему особа након сна или одмора види боље што је понекад завара да помисли како се стање побољшава. Када већ дође до аблације болеснику се "спусти тамна завеса" која му заклања део видног поља. Ако се одлуби цела мрежњача болесник види само светло.

Дијагноза

Да би се поставила дијагнозе аблације потребан је преглед очног дна након ширења зеница, јер су промене угланом по периферији мрежњаче.

Лечење

Лечење се састоји у вештачком изазивању запаљења судовњаче и мрежњаче на месту расцепа. Иза запаљења остаје ожиљак који привуче мрежњачу и "залепи" је за судовњачу. То се постиже ласером, фотокоагулацијом,и хладноћом (криотерапија) или дијатермокоагулацијом. Код компликованих аблација најпре се извади стакласто тело (витректомија), затим расцеп "завари" ласером. Код 20% компликованих аблација потребно је више хирушких интервенција.